
5 vrsta namirnica koje smanjuju holesterol
Nepravilnom ishranom je veoma lako postići alarmantno visok nivo holesterola. Isto tako je lako promenom načina ishrane smanjiti armadu masnih ćelija koja se nalaze u vašem krvotoku.
Sveže voće i povrće, integralne žitarice, i "dobre masti" treba da budu sastavni deo ishrane potrebne za zdravo srce.
Ali neke namirnice su posebno dobre za obaranje nivoa holesterola.
Koje?
One namirnice koje sadrže dobru dozu rastvorljivih vlakana, koja se vezuju za holesterol u probavnom sistemu i izbacuju ga iz organizma pre nego što uđe u krvotok.
Takođe namirnince koje sadrže poli-nezasićene masti koje direktno snižavaju LDL holesterol.
Takođe biljke koje u sebi imaju sterole i stanole koji ne dozvoljavaju telu da upija holesterol.
Sledećih 5 namirninca preporučuje Medicinska Škola "Harvard":
1. Ovas. Jednostavan način da započnete snižavanje holesterola je da koristite ovsene pahuljice za doručak. One će vam dati 1 do 2 grama rastvorljivih vlakana, a ako dodate bananu ili malo jagoda dobićete još pola grama vlakana.
2. Pasulj. Pasulj je posebno bogat rastvorljivim vlaknima. Pasulju je potrebno duže vremena za varenje, što će produžiti osećaj sitosti posle obroka. To je jedan od razloga što je pasulj korisna hrana za ljude koji pokušavaju da izgube težinu.
3. Orašasti plodovi. Mnoga istraživanja pokazuju da su bademi, orasi, kikiriki i drugi orašasti plodovi dobri za srce. Konzumacijom 50-tak grama oraha dnevno može se postići nešto niži nivo LDL holesterola. Orasi imaju dodatne hranljive sastojke koji takođe štite srce na druge načine.
4. Hrana obogaćene sterolima i stanolima. Sterole i stanole ekstraktovane iz biljaka povećavaju sposobnost tela da apsorbuje holesterol iz hrane. Neki proizvođači hrane ih dodaju u svoje proizvode. Takođe su dostupni kao suplementi. Konzumiranje 2 grama biljnih sterola ili stanola dnevno može smanjiti LDL holesterol za oko 10%.5.
5. Riba.
Jedite ribu dva do tri puta nedeljno kako bi ste smanjili LDL holesterol na dva načina:
1. zamenom mesa, koje sadrži zasićene masti koje podstiču LDL;
2. unošenjem omega-3 masti koja se nalazi u ribi a smanjuju LDL.
Omega-3 masti smanjuju trigliceride u krvotoku i štite srce tako što sprečavaju pojavu aritimije.
Izbegavajte sledeće namirnice:
Pošto ste odlučili da konzumirate više namirninca koje snižavaju holesterol, imajte na umu da je izbegavanje određene hrane može da poboljša rezultate. Da bi postigli nivo holesterola koji želite, ograničite unos:
Zasićenih masti. Zasićene masti se nalaze u crvenom mesu, mleku i drugim mlečnim proizvodima, kokosu i palminom ulju i direktno povećavaju LDL.
Zamenite punomasno mleko sa nemasnim mlekom; koristite maslinovo ulje umesto suncokretovog ulja; umesto pržene ribe i piletine koristite pečenu.
Trans masti. Trans masti su nusproizvod hemijske reakcije kojom se pretvara tečno biljno ulje u čvrst margarin kako bi se sprečilo kvarenje.
Trans masti povećavaju LDL koliko i zasićene masti. Takođe snižavaju HDL, podstiču upale, i podstiču kreiranje ugrušaka unutar krvnih sudova. Iako su trans masti nekada bile sveprisutne u ishranu, mnogi proizvođači sada koriste alternative koje ne sadrže trans masti.
Izvor: Specijalni izveštaj "Harvard" Medicinske Škole.